Aktör på elbörsen avstängd

I ett pressmeddelande i onsdag, 2018-09-12, kväll bekräftar elbörsen Nasdaq OMX Commodities att man tog kontroll över en aktör med en position på 23 TWh i nordiska elderivat samt 11 TWh i tyska elderivat. Aktören är en 47-årig norsk trader som enbart i fjol gjorde en vinst på 227 miljoner norska kronor enligt Veckans Affärer

Positionerna tvångsåldes med en förlust på minst 110 miljoner Euro och detta kommer tyvärr att drabba de andra aktörerna på elbörsen. När en aktör på Nasdaq har gått i default, dvs. inte klarar börsens krav, blir man omedelbart avstängd. Detta kommer nu att beröra alla som är medlemmar på börsen, då dessa sedan några år tillbaka ingår i en s.k. defaultfond där en del av säkerhetskraven ingår för att täcka förluster vid sådana här exceptionella händelser. I detta fall kommer troligen Nasdaq att behöva använda delar av medlemmarnas default fond. Det kan innebära att kunder med s.k. Clearingkonto kommer att få ökat säkerhetskrav, dvs. måste skjuta till kapital.

Detta visar än en gång riskerna med att agera på den här typen av börs. Det kräver stor kunskap om marknaden, att kunna hantera risker och förstå vad man ger sig in i.

Oriri säkerställer detta för dig som kund, dvs. trygga inköp utan att riskera händelser som denna. Kontakta mig för rådgivning och hjälp med era elinköp.